Breaking News :

nothing found
22 september 2020

Zoveel minder vakantiegeld krijg jij in 2015

Het jaarlijkse vakantiegeld dat miljoenen Nederlanders aan het einde van deze maand of in de maand juni ontvangen zal voor veel werknemers dit jaar een flink stuk lager zijn dan voorgaande jaren. Voornamelijk werknemers met een hoog inkomen zullen dit merken.

Voorbeelden teruggang in vakantiegeld 2015

  • 2,5 x modaal (€ 6655 per maand): € 256 minder
  • 2,0 x modaal (€ 5300 per maand): € 242 minder
  • 1,5 x modaal (€ 3993 per maand): € 204 minder
  • Modaal inkomen (€ 2662 per maand): € 59 minder
  • Minimumloon: vakantiegeld blijft gelijk

*Onder modaal inkomen wordt verstaan een inkomen van 2662 euro bruto per maand / 32.000 euro per jaar

De teruggang in vakantiegeld dit jaar is te wijten aan de veranderingen in de heffingskortingen en arbeidskorting. Deze zijn het gevolg van nivellering van de belastingdruk. Dit houdt simpelweg in dat hoe meer je verdient, des te meer belasting je moet betalen. Mensen krijgen minder korting op de te betalen belasting.

Volgens het economisch bureau van ABN Amro gebruikt 16% van de Nederlanders het vakantiegeld en teruggave van de Belastingdienst om rond te kunnen komen. Dit is met name het geval bij mensen die minder verdienen dan een modaal inkomen. Mensen besteden het vakantiegeld voornamelijk aan het boeken van een vakantie, spaargeld, grote aankoop of om schulden af te betalen. Naast het vakantiegeld wordt de belastingteruggave gebruikt om een vakantie te boeken.

Uitgave top 5 vakantiegeld

  • Vakantie
  • Als maandelijkse aanvulling op het salaris om rond te kunnen komen
  • Spaargeld
  • Grote aankoop zoals een auto of elektronische apparatuur (smartphone, tablet, witgoed)
  • Schulden afbetalen

Dat Nederlanders dit jaar minder vakantiegeld krijgen was al eerder dit jaar bekend. Dit kon namelijk geconcludeerd worden uit de loonstrook. In januari was er bij de meeste werknemers sprake van een stijging van het nettoloon. Dit kwam omdat de fiscale heffingskortingen zijn gewijzigd. Niet alleen het vakantiegeld wordt zwaarder belast, dit is ook het geval bij bijzondere beloningen, dertiende maand en bonussen.

Voorbeelden meer netto salaris sinds januari 2015

Modaal inkomen: € 12 per maand meer
1,5 x modaal: € 45 per maand meer
2,0 x modaal: € 61 per maand meer

Wanneer heb je recht op vakantiegeld?

Zowel fulltimers als parttimers hebben recht op vakantiegeld. Het kan gaan om een vast, tijdelijk of nul-urencontract. Iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van het (bruto)jaarsalaris. Dit is vastgelegd in de wet.

Wanneer is de uitbetaling?

Vakantiegeld één keer per jaar
De meeste werkenden ontvangen het vakantiegeld één keer per jaar. Dit is meestal in mei of juni. Het vakantiegeld dient uiterlijk eind juli op je rekening te staan.

All-in loon
Indien je iedere maand het vakantiegeld ontvangt dan is er sprake van een all-in loon. Hierbij is het vakantiegeld doorberekend in je loon.

Vakantiegeld en AOW

Wanneer je AOW ontvangt, dan krijg je in mei het vakantiegeld. Hoeveel dit is kun je zien door met DigiD in te loggen op mijn SVB (www.svb.nl). Op het betaaloverzicht staat de hoogte van het vakantiegeld aangegeven.

Het vakantiegeld wordt iedere maand dat je AOW-pensioen ontvangt opgebouwd, dit is over de periode mei tot en met april (12 maanden). Indien je AOW later is ingegaan dan mei, dan bouw je vakantiegeld op vanaf de ingangsdatum van je AOW tot en met april van het volgende jaar. Het AOW-vakantiegeld wordt gebaseerd op de minimumvakantiebijslag van het minimumloon en betreft daarom geen 8%.

Chris

Vorige artikel

Waarom de benzine in Nederland zo duur is?

Volgende artikel

€500.000 voor grijze streepjes bij EU logo

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *