Breaking News :

nothing found
22 september 2020

Waarom de benzine in Nederland zo duur is?

Het is zeker niet ondenkbaar dat de benzineprijzen in de komende periode weer richting recordhoogte gaat, ondanks de lage olieprijzen. In de periode van juni vorig jaar tot maart dit jaar daalde de olieprijs van $108 per vat tot rond de $45. Waar de bevolking van de VS dit aan de pomp goed gemerkt heeft, hebben wij er in Nederland in verhouding maar zeer matig van geprofiteerd. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine daalden in de voorgenoemde periode met een kleine 15% tot ongeveer €1,55, maar staat momenteel al weer op €1,74.

Benzineprijzen in de Verenigde Staten

De prijsdaling van benzine van 15% in Nederland klinkt misschien heel aardig. De prijs die in de VS gemiddeld voor een liter benzine wordt betaald daalde tussen juni 2014 en maart 2015 met maar lieft 45%. Ook daar stijgt de benzineprijs inmiddels weer voorzichtig, maar nog altijd betaalt men daar omgerekend gemiddeld slechts €0,60 per liter benzine. In Nederland betalen we dus met de actuele adviesprijs van €1,74 per liter bijna drie keer zoveel!

Waarom betalen wij zo veel meer voor benzine?

Om te beginnen is het momenteel niet in ons voordeel dat de olieprijs als het ware gekoppeld is aan de Dollar. De waarde van de Dollar is in de afgelopen 9 maanden behoorlijk gestegen ten opzichte van de Euro. De olieprijs in Dollars daalde fors, maar omdat de waarde van de Euro in dezelfde periode ook met zo’n 20 procent afnam hebben we hier maar gedeeltelijk van geprofiteerd. Dit verklaart echter maar een klein gedeelte van het enorme prijsverschil.

Veel hogere belastingen op brandstof

opbouw benzineprijsVeruit het grootste deel van het prijsverschil wordt verklaart door de belastingen (accijns en BTW) die op benzine worden geheven. In de afbeelding hiernaast zie je de opbouw van de benzineprijs in Nederland en in de VS. Waar in Nederland maar liefst 60% van de benzineprijs richting de staatskas gaat, is dit in de VS slechts 18%. De ‘Overige kosten’ bestaan uit winstmarges en kosten. Uit dit overzicht wordt ook direct duidelijk waarom we aan de pomp lang niet zo sterk hebben geprofiteerd van de lage olieprijs. De benzineprijs wordt maar voor 29% bepaald door de olieprijs. In de VS is dit 70%, waardoor de lagere olieprijs daar een veel groter effect heeft op de benzineprijs dan hier.

Krijgen we weer recordprijzen aan de pomp

Zoals gezegd zit de olieprijs inmiddels weer in de lift en de verwachting is dat dit in de komende maanden door zal trekken. De prijsdaling in de voorgaande periode werd deels veroorzaakt door overproductie. Met name in de VS zijn dan ook stappen genomen om de productie te verlagen. Als de wereldwijde economie (voorzichtig) aan blijft trekken zal de vraag naar olie weer stijgen. Vraag en aanbod zullen weer meer in balans komen, met een stijgende olieprijs tot gevolg.

Daarnaast wordt ook verwacht dat de waarde van de Euro zal blijven dalen, onder andere door het beleid van de ECB. Olie zal voor ons dus relatief duurder worden. Op deze manier is het goed mogelijk de benzineprijs binnenkort weer recordhoogtes zal gaan bereiken. Ondanks de nog altijd relatief lage olieprijs.

Gelukkig hebben we van ‘Het Beste Kabinet ooit’ nog €1.000 tegoed. Kunnen we mooi de accijnzen van blijven betalen.

Chris

Vorige artikel

Forse stijging van hypotheekrente in de komende jaren?

Volgende artikel

Zoveel minder vakantiegeld krijg jij in 2015

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *