Breaking News :

nothing found
22 september 2020

Persoonlijke lening of doorlopend krediet? Wat is beter?

Als je een lening gaat afsluiten dan heb je vaak een keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo zijn er credit cards, winkel betaalkaarten, roodstand regelingen, doorlopende kredieten en ook persoonlijke leningen. Echter waar kun je nu het beste voor kiezen? Welke leensoort past het beste bij jou? In dit artikel gaan we er twee bespreken en dat zijn de persoonlijke lening en het doorlopende krediet. Beide kredietvormen worden vaak gebruikt voor grote aankopen. Toch zijn ze compleet verschillend en hebben ze beide zo hun eigen voordelen en nadelen. Laten we ze eens van wat dichterbij gaan bekijken.

Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken welk soort lening voor jou het beste is. Bij tussenpersonen en banken mag je er niet altijd zeker van zijn dat je altijd het beste advies krijgt! Het is beter dan een paar jaar geleden, maar je loopt nog altijd de kans dat je niet de lening krijgt die voor jou het beste is, maar die voor de adviseur het meeste geld oplevert (ondanks de nieuwe wetgeving op het gebied van provisies).

Het doorlopende krediet

Een doorlopend krediet is goed te vergelijken met een roodstandregeling bij de bank. Je kunt geld opnemen en terugstorten tot het maximum. Er gelden geen vaste afspraken over aflossen. Wel moet je iedere maand een percentage van de kredietsom betalen, meestal is dit 1,5% tot 2%. Deze betaling bestaat voor een deel uit rente. Het deel dat overblijft wordt gebruikt voor aflossing van de lening. De aflossing van de lening is variabel. De rente kan namelijk iedere maand stijgen en ook weer dalen. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit die je krijgt. Je kunt zelf geld opnemen en ook weer aflossen op je doorlopende krediet. Het nadeel is de variabele rente en doorlooptijd.

De persoonlijke lening

Een andere leenvorm die vaak wordt gebruikt voor de financiering van grotere aankopen is de persoonlijke lening. Deze lening kent een vaste termijn en ook een vaste rente. Je weet precies waar je aantoe bent. Zeker als je een grote aankoop gaat doen als een boot, een auto of een motor is de persoonlijke lening de beste keuze. Meestal heb je de keuze uit verschillende looptijden. Belangrijk is om bij de keuze voor de looptijd rekening te houden met de levensduur van het product waarvoor je de lening afsluit. Leen je geld voor een auto en wil je hierin 5 jaar rijden, zorg dan dat de looptijd in ieder geval niet langer is dan 5 jaar. Hierdoor voorkom je dat je in de knel raakt als je weer aan een nieuwe auto toe bent.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Hoewel het in eerste instantie belangrijk is dat je een leenvorm kiest waarbij je je prettig voelt. In de regel kan echter gesteld worden dat het meestal het beste is om voor een grote aankoop als een auto een persoonlijke lening aan te gaan vanwege de vaste looptijd. Een doorloend krediet is juist weer beter als je gesteld bent op flexibiliteit en simpelweg wat geld achter de hand wilt hebben.

Chris

Vorige artikel

Waarom het verder verlagen van de maximale hypotheek nu een dom idee is

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *