Minilening blijft ondanks nieuwe wetgeving
Ondanks verschillende wetswijzigingen in de afgelopen jaren die de minilening met bizar hoge kosten onmogelijk moet maken gaan de aanbieders van deze minileningen vrolijk door. Keer op keer weten de aanbieders van deze malafide leningen toch weer mazen in de wet te vinden waarmee zij hun praktijken kunnen voortzetten.
Wat is een minilening
Een minilening is een lening van een relatief klein bedrag (meestal 100 tot 750 euro) met een looptijd van maximaal een maand. De kosten voor een dergelijke lening bedragen al gauw 150 euro. Omgerekend naar een jaarlijkse rente, kom je op zo’n 240% rente per jaar. De aanbieders van minileningen presenteren hun product als een handige service voor mensen die eenmalig een maand wat krap komen te zitten en met een minilening uit de brand kunnen worden geholpen. De praktijk is echter dat binnen een maand de lening terug moeten betalen, vermeerderd met de hoge kosten. Hierdoor komen zij de volgende maand opnieuw in de problemen en voelen zij zich al gauw genoodzaakt om opnieuw een lening aan te vragen. Het gevolg is dat deze mensen alleen maar verder in de problemen komen.
Vaak komt het erop neer dat mensen maand op maand een nieuwe minilening af moeten sluiten om ook de nieuwe maand weer door te komen. De minileningaanbieders strijken dus maandelijks een lekker bedrag op per klant. De consument zit met een forse verhoging van de maandelijkse lasten.
Nieuwe wetgeving met betrekking tot de minilening
Na jaren vertraging is er per 1 juni 2011 dan eindelijk een wetswijziging doorgevoerd die deze praktijken onmogelijk moeten maken. Om het even simpel te stellen mogen de kosten van een minilening voortaan niet hoger zijn dan de wettelijke maximale rente. Momenteel bedraagt deze 16%. Bij een lening van 750 euro zou dit betekenen dat de kosten voor een maand niet meer dan 10 euro mogen bedragen. Voor de aanbieders van minileningen is dit niet langer interessant. De kosten die zij zelf maken zullen waarschijnlijk hoger liggen.
Truc om de wet te omzeilen
De aanbieders van minileningen blijken echter niet voor één gat te vangen. Slechts enkele dagen na ingang van de nieuwe wetgeving werden de leningen weer aangeboden. Tegenwoordig bieden zij dezelfde leningen “gratis” aan met een looptijd van slechts 7 dagen. Lukt het de klant niet om het bedrag binnen die 7 dagen terug te betalen (wat meestal het geval zal zijn) dan wordt de vordering uit handen gegeven aan een soort incassobureau (dat waarschijnlijk onder hetzelfde bedrijf valt). U raadt het vast al, de kosten die dan in rekening worden gebracht zijn torenhoog. Op deze manier worden de consumenten nog altijd niet in bescherming genomen tegen deze praktijken en maken de aanbieders van minileningen nog altijd dezelfde winsten.
Het heeft jaren geduurd om deze wetgeving erdoor te krijgen en wat is het resultaat….