Er zijn veel verschillende soorten hypotheken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welke hypotheek voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo zal iemand die aan het begin van zijn of haar carriere staat waarschijnlijk voor een andere hypotheek kiezen dan iemand die binnenkort met pensioen gaat. Iemand met een grote behoefte aan zekerheid zal een andere hypotheek kiezen dan iemand die meer risico durft te nemen. Zo zijn er talloze factoren die uw keuze voor een bepaalde hypotheekvorm kunnen beïnvloeden.
Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende hypotheekvormen met een korte beschrijving. Klik op “meer informatie” als u meer wilt weten over een bepaalde hypotheekvorm.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek lost u met een vast bedrag per maand de gehele schuld af gedurende de looptijd. Daarnaast betaalt u rente over de restschuld. Als gevolg hiervan zullen uw lasten aan het begin vrij hoog zijn, maar zullen deze dalen naarmate de looptijd vordert.
meer informatie over de lineaire hypotheek
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek wordt de gehele hypotheekschuld gedurende de looptijd afgelost. Het bruto bedrag dat u betaalt is bij een gelijkblijvende rente tijdens de gehele looptijd gelijk. In het begin betaalt u veel rente en lost u minder af. Aangezien u gedurende de looptijd meer gaat betalen aan aflossing, zal het rentebedrag automatisch dalen.
meer informatie over de annuïteitenhypotheek
Let op! De onderstaande hypotheekvormen geven sinds 1 januari 2013 niet langer recht op hypotheekrenteaftrek!
Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek heeft in principe geen vaste einddatum. Met andere woorden, er wordt bij het afsluiten van de hypotheek niet vastgelegd wanneer het geleende bedrag terugbetaald moet zijn. De aflossing van de hypotheekschuld vindt meestal plaats op het moment dat u uw huis verkoopt. Met het geld dat u voor uw huis ontvangt lost u uw schuld in. Door nieuwe wetgeving die is doorgevoerd in de afgelopen jaren is een volledig aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk.
Krediethypotheek
De krediethypotheek is een zeer flexibele hypotheekvorm. Er is geen verplichte aflossing en geld dat u gedurende de looptijd aflost kunt u later opnieuw opnemen. Deze hypotheekvorm is dus tot op zekere hoogte te vergelijken met een doorlopend krediet. Omdat uw huis als onderpand dient, is de rente lager dan bij een normaal doorlopend krediet.
Hybride hypotheek
Een hybride hypotheek is een combinatie van een spaar- en een beleggingshypotheek, daarom wordt deze hypotheekvorm ook wel een spaar/beleggingshypotheek genoemd.