Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaalt u gedurende de gehele looptijd een vast bedrag aan aflossing per maand. Het bedrag dat u per maand betaalt is gelijk aan de leensom gedeeld door de looptijd. Dus bij een hypotheek van €200.000 betaalt u (€200.000 / 360 maanden) €555,55 per maand aan aflossing als we uitgaan van een looptijd van 30 jaar.

Naast de aflossing moet er uiteraard ook nog rente betaald worden. Omdat u slechts rente betaalt over de restschuld zullen uw maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek steeds lager worden.

lineaire hypotheek

Maandlasten bij een lineaire hypotheek

Voordelen van een lineaire hypotheek

  • Door de aflossingen bouwt u snel vermogen op: hoewel dit vermogen nog in uw huis zit bouwt u door de maandelijkse aflossing snel eigen vermogen op.
  • De maandlasten nemen gedurende de looptijd af: omdat u maandelijks aflost slinkt het geleende bedrag. Doordat het geleende bedrag dus steeds kleiner wordt, neemt ook het bedrag dat u aan rente betaalt af. Dit ziet u duidelijk terug in de bovenstaande afbeelding.

Nadelen van een lineaire hypotheek

  • Doordat er later in de looptijd minder rente wordt betaald, wordt het fiscaal voordeel niet optimaal benut: fiscaal gezien is het niet gunstig om af te lossen. De hypotheekrente kunt u van uw belastbaar inkomen aftrekken. Doordat het bedrag aan rente gedurende de looptijd van de hypotheek steeds kleiner wordt, daalt ook het berdag dat u af kunt trekken.
  • Uw maandlasten zijn in de eerste jaren hoger dan bij andere hypotheekvormen: doordat u aan het begin zowel aflossing als de rente over het volledige hypotheekbedrag betaalt zijn de maandelijkse kosten in het begin relatief hoog. Na verloop van tijd gaat u echter steeds minder rente betalen.

>> Terug naar het overzicht van hypotheekvormen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *