Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek wordt de gehele hypotheekschuld gedurende de looptijd afgelost. Het bruto bedrag dat u betaalt is bij een gelijkblijvende rente tijdens de gehele looptijd gelijk. In het begin betaalt u veel rente en lost u minder af. Aangezien u gedurende de looptijd meer gaat betalen aan aflossing, zal het rentebedrag automatisch dalen.

De netto maandlasten zullen gedurende de looptijd stijgen. U betaalt immers steeds meer aflossing en steeds minder rente. De rente is fiscaal aftrekbaar, de aflossing niet.

annuïteitenhypotheek

Maandlasten bij een annuïteitenhypotheek

 

Voordelen van de annuïteitenhypotheek

  • Aan het einde van de looptijd is de gehele lening terugbetaald: gedurende de looptijd van de hypotheek wordt het geleende bedrag volledig afgelost.
  • De netto lasten zijn de eerste jaren relatief laag: doordat u in de eerste jaren van de looptijd veel rente en weinig aflossing betaalt zijn de nettokosten in deze periode vrij laag doordat de betaalde rente kunnen worden afgetrokken van uw belastbaar inkomen.

Nadelen van de annuïteitenhypotheek

  • Als gevolg van de aflossingen profiteert u gedurende de looptijd steeds minder van het fiscale voordeel van de renteaftrek: in de eerste jaren profiteert u nog flink van de hypotheekrenteaftrek. Omdat u in de loop der jaren steeds minder rente en steeds meer aflossing betaalt neemt dit voordeel ook af.
  • De netto lasten stijgen gedurende de looptijd: hoewel de bruto maandlasten gelijk blijven betaalt u netto meer naarmate u minder rente betaalt, omdat u een lager deel van de maandlasten van de belasting af kunt trekken.

>> Terug naar het overzicht van hypotheekvormen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *