Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet sluit u af als u regelmatig wat extra bestedingsruimte kunt gebruiken. Een doorlopend krediet is een zeer flexibele oplossing. Gedurende de looptijd kunt u (extra) inlossen en weer opnemen tot aan de kredietlimiet.

Bij een doorlopend krediet ligt de rente niet vast, dit betekent dat de rente die u betaalt gedurende de looptijd kan stijgen en dalen. De rente ligt over het algemeen hoger dan bij een een persoonlijke lening, maar daar staat wel tegenover dat u bij een doorlopend krediet slechts rente betaalt over het openstaande bedrag. Daarom is het ook verstandig om extra in te lossen als u daar de ruimte voor heeft. Mocht u het geld later nog nodig hebben, dan kunt u dat altijd weer opnemen.

Uw maandlasten bestaan bij deze leenvorm uit een vast percentage aan aflossing en de maandelijkse rente. Wat u aan aflossing betaalt wordt vastgelegd bij het afsluiten van de lening, meestal bedraagt dit 1 à 2 procent van de kredietlimiet. De looptijd van de lening wordt wel in de leenovereenkomst vastgelegd, maar de lening loopt in principe gewoon door.

Voordelen van een doorlopend krediet

Het ingeloste deel van de lening is altijd opneembaar, waardoor u, tenzij de limiet is bereikt, geld op kunt nemen. In de meeste gevallen betaalt u slechts rente over het opgenomen bedrag, dus niet over de totale kredietruimte. Controleer dit wel goed in de voorwaarden bij het afsluiten van een lening. Ondanks de variabele rente betaalt u een vast bedrag per maand. Op het moment dat de rente wijzigt zal dit opgevangen worden door de verhouding aflossing/rente in de maandtermijn. Als de rente hoger wordt betaalt u dus nog steeds hetzelfde bedrag per maand, maar gaat een groter gedeelte van de door u betaalde maandtermijn op aan rente en wordt er minder afgelost. Tenslote is het bij een doorlopend krediet vrijwel altijd toegestaan om vervroegd af te lossen, waardoor er uiteindelijk minder rente wordt betaald.

Nadelen van een doorlopend krediet

Doordat u opnieuw geld kunt opnemen heeft een doorlopend krediet geen vaste looptijd. Hoewel de maandtermijn gelijk blijft kan de rente die u betaalt tussentijds wijzigen. De nadelen van een doorlopend krediet liggen dan ook vooral in het feit dat deze leenvorm minder zekerheid biedt dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *