Autolening

autolening
autolening

autoleningDe aanschaf van een auto is waarschijnlijk één van de grotere uitgaven die u in uw leven zult doen. Het is dan ook zeker de moeite waard om stil te staan bij de financiering hiervan. Als u een auto gaat kopen zijn er meerdere manieren om de financiering hiervan te regelen. Hieronder leest u meer over de verschillende opties.

Huurkoop

Bij veel autodealers bestaat de mogelijkheid om via een zogenaamde huurkoop uw auto aan te schaffen. Het aanschafbedrag wordt dan als het ware voorgeschoten door de autodealer en u betaalt de auto in termijnen af. Hier kleven echter nogal wat nadelen aan. Om te beginnen ligt de rente vaak enkele procenten hoger dan bij een persoonlijke lening. Dit kan u al gauw honderden euro’s per jaar extra kosten.

Daarnaast is er nog een risico. Bij een huurkoop bent u pas eigenaar van de auto op het moment dat de auto volledig is afbetaald. Als u op een gegeven moment nietmeer aan de lasten kunt voldoen, kunt u flink in de problemen raken. Als er minder dan 75% van het geleende bedrag is terugbetaald, is het autobedrijf gerechtigd de auto op te eisen. Als de waarde van de auto op dat moment ook nog lager is dan de restschuld, heeft u dus nog wel een schuld, maar geen auto.

Winkelpas als autolening

Net als bij menig electronicawinkel of postorderbedrijf bestaat bij veel autobedrijven de mogelijkheid om uw auto via een zogenaamde winkelpas te financieren. In de praktijk betekent dit dat u een pasje krijgt dat gekoppeld is aan een doorlopend krediet ter hoogte van het te financieren bedrag. Met de pas kunt u later eventueel (tot aan de limiet) weer geld opnemen.

In principe wordt er dus gewoon een doorlopend krediet afgesloten. Het nadeel bij deze financiering is echter dat de rente over het algemeen erg hoog ligt, soms wel tot 18 procent! Bovendien kunt u zich afvragen of een doorlopend krediet wel de beste oplossing is voor de financiering van uw nieuwe auto. Een doorlopend krediet sluit u over het algemeen af voor een langere periode. Dit betekent dat u nog volop aan het afbetalen bent als u over een aantal jaren weer aan een nieuwe auto toe bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *