Forse stijging van hypotheekrente in de komende jaren?
De komende jaren wordt een flinke stijging van de hypotheekrente verwacht. De oorzaak? Banken moeten de rente verhogen om te kunnen blijven verdienen aan onroerend goed. Verwacht wordt dat de hypotheekmarkt in Nederland er heel anders uit gaat zien.
Strenge overheidsregels
Omdat banken zich nu moeten houden aan hogere kapitaaleisen gaan zij hun balansen ontlasten door het verkopen van delen van hypotheekportefeuilles aan institutionele beleggers. Dit heeft tot gevolg dat de hypotheken hoger zullen worden. De hypotheekmarkt van Nederland zal het Amerikaanse model gaan volgen. Dat houdt in dat banken bij het verstrekken van nieuwe hypotheken alleen als tussenpersoon zullen optreden (tussen de hypotheekverstrekker en de persoon die het geld beschikbaar maakt). Omdat de geldschieter ook geld wil verdienen zullen de marges omhoog gaan.
Rentemarges nu nog laag
In Nederland zijn de rentemarges op bankproducten op dit moment nog laag. Zodra er gewerkt gaat worden met een Amerikaans model op de hypotheekmarkt zullen de marges omhoog gaan, omdat geldschieters er ook aan willen verdienen. In Amerika liggen de rentemarges op bankproducten zelfs meer dan dubbel zo hoog. Daar wordt namelijk voornamelijk gewerkt met geldschieters. Het aanhouden van hypotheekportefeuilles wordt voor banken steeds minder aantrekkelijk door nieuwe Europese eisen (Bazel 3). Dit is een nieuw systeem van kapitaaleisen aan banken. De eisen schrijven de hoeveelheid kapitaal voor die een bank moet hebben voor de leningen die zijn uitgegeven. Hoe hoger het risico, des te hoger dient het kapitaal te zijn dat een bank moet hebben. Onder andere de Rabobank wil daarom een deel van haar hypotheekportefeuille in de toekomst kwijt.
Voorspelling spaarrente
De verwachting is dat de spaarrente onder de 1 procent zal gaan uitkomen. Er bestaat een kans dat de spaarrente negatief wordt, dat hoeft in eerste instantie niet erg te zijn aangezien er voorbeelden zijn van andere landen waarbij mensen een kleine negatieve spaarrente aanvaarden. Dit is onder andere het geval in Zwitserland. Indien de spaarrente te ver in de min komt kan er wel een situatie ontstaan die niet rooskleurig is. Er bestaat in dat geval een mogelijkheid dat men liever het geld thuis oppot dan op de bank zet. Dat is een situatie die niet bepaald rooskleurig is.
Onlangs liet de Europese Centrale Bank (ECB) weten om voor honderden miljarden staatsobligaties op te kopen om de economie een extra boost te geven. Er zijn veel economen die zich hier zorgen om maken, omdat het maar de vraag is of deze actie een positief effect gaat hebben op de huidige economische situatie.
Diverse specialisten spreken stijging hypotheekrente tegen
Er zijn diverse specialisten die van mening zijn dat de kans dat hypotheken binnenkort flink duurder worden niet erg groot is. Het zou op dit moment juist een goede markt zijn om een huis te kopen in verband met de huidige lage rente. Op dit moment treden verzekeraars, institutionele beleggers en pensioenfondsen toe op de Nederlandse markt en dat heeft juist een heel gunstig effect op de hypotheekrente. Er is veel interesse voor Nederlandse hypotheken, vooral van buitenlandse partijen. Dit toont aan dat Nederlandse hypotheken een goede investering en belegging zijn. Het is dus maar de vraag of er de komende jaren een stijging van de hypotheekrente zal zijn of dat dit slechts een verkeerde voorspelling is van met name de Rabobank.