Een negatieve BKR codering zal het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet makkelijker maken. Onmogelijk is het echter niet. Zeker wanneer u een lichte achterstands- of herstelcodering heeft zijn er meestal mogelijkheden. Pas wanneer u een zwaardere of als u meerdere coderingen achter uw naam heeft staan zullen de meeste banken u afwijzen.
Als uw aanvragen voor een offerte telkens worden afgewezen kan het nooit kwaad om contact op te nemen met een tussenpersoon. Vaak hebben deze direct contact met mensen binnen de banken. Uw negatieve BKR codering kan het gevolg zijn van een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn en hoeft niet per definitie te betekenen dat u een slechte betaler bent. Indien een tussenpersoon contact heeft met de bankmedewerkers die uw aanvraag in behandeling nemen, kan dat een positief effect hebben. De tussenpersoon kan namelijk uw verhaal doen en op deze manier een zekere invloed uitoefenen.
Tot slot moet u er rekening mee houden dat u door uw negatieve BKR codering een hogere rente zal moeten betalen. Banken gaan uit van het “feit” dat ze een groter risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek aan iemand met een negatieve codering achter zijn of haar naam. En hoe groter het risico, des te hoger de rente die in rekening wordt gebracht. Tot voort kort waren er partijen, zoals ELQ bijvoorbeeld op de Nederlandse hypotheekmarkt actief. Zij waren erg soepel in het verstrekken van hypotheken, maar rekenden een relatief hoge rente, zonder rentevaste periode. Dit betekent dat de rente, zeker in economisch onzekere tijden zoals we die nu meemaken, flink kan schommelen. Vraagt u zich daarom af, voordat u een hypotheek zonder rentevaste periode afsluit, of u ook nog in staat bent om uw lasten te betalen als de rente in korte tijd een paar procent stijgt.